Co warto "zrobić" w aucie przed sprzedażą

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jimmyD
    Classic
    • 2019
    • 1

Dziwne to się robi :? Najwyżej krytykującym się posty kasuje :?
  • jimmyD
    Classic
    • 2015
    • 21

Cześć
    Moja nowa O3 się "robi" w fabryce i niedługo będę chciał sprzedać swój obecny samochód - 10 letnie volvo. Auto sprowadzane z zachodu z dużym przebiegiem (około 170 tys.) - przez 5 lat wyjeździłem może z 45 kkm (wyjazdy i zakupy). Niestety jakiś czas temu przytarłem auto o murek (tylny błotnik) - bez wgnieceń sama farba + odprysk na przedniej szybie przy innej okazji. Jest też drobniejsze przytarcie lakieru w innym miejscu - ktoś musiał zadrapać przy parkowaniu bo nawet nie kojarzę, żeby to była moja wina.
    Pytanie do Was - co z tego warto "zrobić" przed sprzedażą. Zastanawiałem się nad wymianą całego błotnika - koszt samej części chyba ze 300 zł jeśli uda mi się taką znaleźć. Można też oczywiście malować. Wymiana szyby to większy koszt. A może zostawić jak jest i negocjować cenę?

Komentarz

• hubert78
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1576

Cofnąć licznik warto do 170 :wink:

Komentarz

• miodowy
        Rider
        • 2015
        • 534

Zderzak zostaw jesli jest cały. Jak go pomalujesz bdzie widać różnice na nowej farbie co od razu bedzie sugerowało kolizje.

Oczywiscie w aucie posprzątaj

It's nice to be important but more important is to be nice

Komentarz

• Yarwa
          Elegance
          • 2010
          • 915
          • BMW

ja by,m tylko dobrze wysprzątał. Pomalujesz błotnik to będą zaraz wymysły, że złożony z dwóch aut.
          Wolałbym zostawić tak jak jest, a kasę która miałbyś włożyć w lakierowanie to możesz o te kilka stówek obniżyć cenę auta podczas negocjacji.
          Chociaż zależy na kogo się trafi. Dużo jest ludzi, którzy nie przyjmują do wiadomości, że 10 letnie auto może mieć jakąś przecierkę lakieru i więcej jak 100 tys. najechane.

Komentarz

• jimmyD
            Classic
            • 2015
            • 21

Sprzątanie i mycie to jasne. Nam te obcierki nijak w użytkowaniu auta nie przeszkadzały - auto cały czas garażowane i niewiele jeżdżone więc nie miało to większego wpływu na karoserię. Cenę planuje dać w dolnych granicach tego modelu i rocznika - 15/16 tys zł z opcją negocjacji.
            Na razie czeka nas jeszcze wspólny wyjazd póki nowa Octavia nie dojedzie.

Komentarz

• kukubara
              Ambiente
              • 2009
              • 113

Umyc, wyprac tapicerke, powiesic nowa choinke zapachowa
              I to tyle.

q

Komentarz

• Tony065
                RS
                • 2009
                • 2497
                • Octavia I (1U2)
                • ARX 1.8 20VT 150 KM

jimmyD, odpryski na szybie do ok 20mm zaklęta się bez praktycznie śladu. Przerabiałem temat i muszę dobrze popatrzeć gdzie to było. Lakier można odświeżyć, lekka polerka robi cuda
                Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                @ by Tune-up Gdańsk
                TDI VP++ i jeszcze rośnie
                Antek

Komentarz

• sew1981
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratoRS
                  • 2009
                  • 10986
                  • Fiat

kukubara, możesz mi wyjaśnić czemu każdy post musisz kończyć literką "q"? albo czasem paroma "q"? może piard, ale trochę to irytujące , widzimy jaki masz avatar i jaką masz ksywę i nie musisz się pod każdym postem podpisywać swoim symbolem - bo rozumiem, że o to chodzi w tym magicznym "q" :P to taki symbol oryginalności rozumiem ma być?

Komentarz

• kazik4x4
                    RS
                    • 2008
                    • 2728

sew1981, a ty sobie wyedytuj parade rzechow jakimi jezdziles bo mnie dla odmiani to mierzi...joke

[ Dodano: Pon 16 Lut, 15 18:35 ]
                    jimmyD, nie czaj sie tylko krec licznik. Ja tam w każdym krece juz nawet nie przed sprzedaza, ale w trakcie eksploatacji co jakis czas. I moga mnie sprawdzać po vinie do usranej... Wszyscy kreca wczesniej czy pozniej, ale większości hipokryzja nie pozwala się przyznac.

Komentarz

• mrfazi
                      • 2010
                      • 3174
                      • Superb III (3V3)
                      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez sew1981
                      kukubara, możesz mi wyjaśnić czemu każdy post musisz kończyć literką "q"? albo czasem paroma "q"? może piard, ale trochę to irytujące , widzimy jaki masz avatar i jaką masz ksywę i nie musisz się pod każdym postem podpisywać swoim symbolem - bo rozumiem, że o to chodzi w tym magicznym "q" :P to taki symbol oryginalności rozumiem ma być?
                      sew1981, piszesz do mnie nie jedno PW, że się Ciebie i Twoich postów czepiam, a tym czasem ...... :wink:
                      kukubara, zaledwie: Postów: 88, więc sew1981 skąd stwierdzenie, że kolega za dużo wali tego "q" po forum, Ciebie i tak przebije w ilości treściwych postów
                      Irytujący jest koleś, który na wszystkim się zna i śmigał wszystkimi możliwymi autami świata :wink:

Zamieszczone przez kazik4x4
                      Slyszeliscie nowy kawal?
                      Na OCP gosciu wkleja link z allegro i pyta forumowiczow, czy znaja to auto i czy moga cos na jego temat powiedziec.
                      Sew1981 nic nie napisal...
                      Nieśmiertelne i w 100% prawdziwe AMEN

jimmyD, co byś więcej nie zrobił niż umycie i odkurzenie auta zawsze będzie źle, wypucujesz silnik - to będzie picowany i oszukany itd. Kupującemu nigdy nie dogodzisz, tak jak koledzy pisali, przebieg - musi być magiczne 170kkm :wink:
                      jimmyD umyj, odkurz i cierpliwie bez pośpiechu czekaj na klienta

P.S. I tak w zasadzie wszystkie auta z rynku wtórnego są bite spawane z co najmniej dwóch i zawsze mają kręcone liczniki :wink: a o nowych to już lepiej nie pisać - masakra :diabelski_usmiech

Zamieszczone przez kukubara
                      powiesic nowa choinke zapachowa
                      O takich rzeczach się nie pisze bo to jest oczywista oczywistość, tylko pozostaje kwestia wersji zapachowej, ale to może Sew1981 się wypowie :diabelski_usmiech

Komentarz

• miodowy
                        Rider
                        • 2015
                        • 534

Zamieszczone przez Yarwa
                        ja by,m tylko dobrze wysprzątał. Pomalujesz błotnik to będą zaraz wymysły, że złożony z dwóch aut.
                        Wolałbym zostawić tak jak jest, a kasę która miałbyś włożyć w lakierowanie to możesz o te kilka stówek obniżyć cenę auta podczas negocjacji.
                        Chociaż zależy na kogo się trafi. Dużo jest ludzi, którzy nie przyjmują do wiadomości, że 10 letnie auto może mieć jakąś przecierkę lakieru i więcej jak 100 tys. najechane.
                        Odniosę się jeszcze delikatnie do tego.
                        Sprzedawałem teraz swoją Polówkę. Szału nie było, wersja podstawowa, rok 98 nalatane w oryginale 248.

Szczerze po trzech tygodniach miałem chęć spalić papierologię, książkę serwisową i skręcić auto na 148.

Ludzi oglądających było kilku. Żaden nie wnikał w papierologię tylko patrzył ile jest na zegarkach. Do tego jeden cudak rozśmieszył mnie kiedy nie mając się do czego czepić zaczął marudzić że alusy są porysowane....

Serio trzeba mieć czasem stalowe nerwy przy wymyślaniu takich cudaków.
                        Ostatni starszy Pan jaki przyjechał obejrzeć polo zaczął przeglądanie .... od dokumentacji.
                        Nawet się mocno nie targował a sama transakcja przebiegła może w pół godziny..

Jednak do tej pory się zastanawiam, czego ludzie oczekują od auta za 3 tys. Jakby to miała byc salonówka i perełka z zerowym przebiegiem...

Komentarz

• bishop
                          L&K
                          • 2012
                          • 1430

JimmyD , zrób fotki uszkodzeń i naprawiaj, do "ogryzków" ludzie nawet nie podchodzą, a i tak dziwaków kupowaczy spotkasz.
                          Kiedyś sprzedawałem "komarka" 2lletni, wystawiłem -1/3 ceny salonowej, przebieg 7tyś, wyglądał jak z salonu, klient ogląda, niech pan spuści chciał jeszcze -20%, pytam się panie za co mam spuścić niech pan znajdzie jakas wadę, 10minut, 20, 30 siadłem sobie już, no nic nie ma , ale niech pan spuści, dobra mówię, niech pan znajdzie ryskę to spuszczę... i kutwa znalazł 1cm przy zamku od kluczyka , spuściłem mu 200pln i jak nie pasuje , zamykam teatrzyk, wziął, tzn zapłacił i powiedział ,że jutro przyjedzie z lawetą. Po tygodniu dzwonie do gościa bierze go pan bo wystawię go pod śmietnik, ...przyjechał.

Komentarz

• AdamB
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 8038
                            • Octavia IV (NX3)
                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez mrfazi
                            więc sew1981 skąd stwierdzenie, że kolega za dużo wali tego "q" po forum, Ciebie i tak przebije w ilości treściwych postów
                            Irytujący jest koleś, który na wszystkim się zna i śmigał wszystkimi możliwymi autami świata :wink:
                            Kolega sew1981 chyba licznik postów sobie nabija
                            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• kazik4x4
                              RS
                              • 2008
                              • 2728

Zamieszczone przez AdamB
                              więc sew1981 skąd stwierdzenie, że kolega za dużo wali tego "q" po forum, Ciebie i tak przebije w ilości treściwych postów
                              Kolega sew1981 chyba licznik postów sobie nabija
                              Ego mu każe udowadniać sobie oczywistą zajebistość!

Komentarz

• miodowy
                                Rider
                                • 2015
                                • 534

Chłopaki zejdźcie z biednego sewa.

Przyjmijmy, że jest zajebisty jaki piszecie, może jest, nie wnikam.

Widzę, że sporo ludzi by się chętnie wypowiedziało na jego temat więc może stworzyć osobny temat w dziale HP?

Nie chcę być tutaj strażnikiem moralności ale temat się trochę tak jakby rozjeżdża...
                                :

Komentarz

• mrfazi
                                  • 2010
                                  • 3174
                                  • Superb III (3V3)
                                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM
                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez miodowy
                                  Nie chcę być tutaj strażnikiem moralności ale temat się trochę tak jakby rozjeżdża...
                                  :
                                  No ale zaraz to jest przecież OffTopic

Komentarz

• miodowy
                                    Rider
                                    • 2015
                                    • 534

No ale zaraz to jest przecież OffTopic
                                    Hehe no dobra

Masz rację

Ja jestem zwyczajnie skażony ZKP gdzie nawet w śmietniku staramy się trzymać porządek i mieć w miarę posegregowane śmieci jak na XXI wiek przystało

Komentarz

• jimmyD
                                      Classic
                                      • 2015
                                      • 21

Faktycznie off topic się zrobił - dzięki wszystkim za te informacje. Kręcił licznika nie będę - jak się komuś 210 tys. przebiegu nie podoba to niech mi głowy nie zawraca. Z resztą uszkodzeń to zobaczę co powie mechanik. Nie mam za bardzo czasu i ochoty się z tym bawić - dokładać do interesu też nie. Niedawno wymieniałem parę rzeczy m.in. rozrząd i świece to jeszcze komuś może posłużyć. Ja już czekam z utęsknieniem na białaskę O3.

Komentarz

• piramida
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 12222
                                        • Superb III (3V3)

jimmyD, wsadź go do komisu i będziesz mieć spokój od oglądaczy i bajkopisarzy
                                        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• jimmyD
                                          Classic
                                          • 2015
                                          • 21

To mam w planach jak w miarę szybko nie uda mi się go sprzedać.

Komentarz

• kazik4x4
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2728

Zamieszczone przez sew1981
                                            sew1981, piszesz do mnie nie jedno PW, że się Ciebie i Twoich postów czepiam, a tym czasem ...... :wink:
                                            kukubara, zaledwie: Postów: 88, więc sew1981 skąd stwierdzenie, że kolega za dużo wali tego "q" po forum, Ciebie i tak przebije w ilości treściwych postów

Slyszeliscie nowy kawal?
                                            Na OCP gosciu wkleja link z allegro i pyta forumowiczow, czy znaja to auto i czy moga cos na jego temat powiedziec.
                                            Sew1981 nic nie napisal...
                                            Nieśmiertelne i w 100% prawdziwe AMEN
                                            No sewcio już taki jest
                                            Myślałem, że większego pyszałka i przemądrzalca ode mnie tu nie będzie, ale się znalazł i pobił mnie po stokroć.

A co do jego wszystkowiedzenia na temat wszystkich aut - tu zgoda.
                                            Sew mając Megankę jest w stanie udowadniać właścicielowi Audi Q7, że wie więcej na temat jego wozu niż on sam, że ma więcej doświadczeń z jazdy i w ogóle wie dużo.

Komentarz

• sew1981
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratoRS
                                              • 2009
                                              • 10986
                                              • Fiat

Dziś tu zajrzałem i śmiać mi się chce jak żartobliwa uwaga niektórych zapyzialców może dogłębnie "poruszyć" :lol:
                                              mrfazi, kazik4x4 widzę, że " ciasna szufladka" ważniejsza, bez rozmowy i prób zmiany własnego podejścia. :diabelski_usmiech
                                              Pisałem do was obojga pw, bo chciałem wiedzieć co ode mnie chcecie i wyjaśnić normalnie spraw parę. Żaden z was nie umie odpisać. A widzę, że nadal uskuteczniacie swoje "generalne" szczekanie i płytkie oceny publicznie. Jak chcecie to wklejcie te pw w CAŁOŚCI tu i niech zobaczą inni, co dokładnie w nich było i jaką wolę miałem - normalny dialog z wami. Poziom wybitny macie koledzy, powodzenia nadal, dawno takiego prymitywyzmu u dorosłych ludzi nie spotkałem, śmiać mi się chce. :lol: Z wieloma osobami na poziomie na tym forum udaje się normalnie i na poziomie porozmawiać na ogólnym, czy na pw, wyjaśnić, dojaśnić, znaleźć wspólne rozwiązanie i lepiej poznać. Z ciemną masą, niestety.... się nie da. Bo oni wolą pozostać na swoim pseudopoziomie komunikacji z drugim człowiekiem, rodem z zerówki i do usranej śmierci generalizować. Nie ma woli normalnej rozmowy (co próbowałem na pw właśnie, bez odzewu) - nie ma prawa do ocen = zakodujcie to sobie wreszcie młotkiem do głowy, że to podstawa.
                                              kukubara, mam nadzieje, że przyjąłęś mój post jako z zabarwieniem żartobliwym i się nie obrażasz :lol: :wink:
                                              AdamB, brawo za inwencje w stylu kolegów, widzę, że próbujesz dorównać :wink:
                                              miodowy, piramida, jimmyD, dzięki, że trzeźwo myślicie i nie ciągniecie tych pseudo zaczepek i prób dalszych prymitywnych form oczerniania kogoś.Sami wiecie, że nie uważam się za zajebistego w żadnej kwestii (wiele razy to pisałem), umiem się przyznawać do błędów (używam "przepraszam", jak zrobię błąd), a to że piszę posty, to nie po to, żeby lepiej się poczuć, czy generować je, tylko poprostu je piszę po swojemu, nie żeby mnie chwalił ktoś czy coś w tym stylu. Można mnie też zj..., umiem przyjmować uwagi i chętnie to robie, jeśli ktoś ma dobrą intencję. Po raz 100 to piszę, ale niektórzy widać mają z tym wielkie problemy - przyjęciem tego (kazik, fazi i paru innych na tym forum), no i przede wszystkim nie umieją normalnie dialogować, wolą kręcić do śmierci swój film, niż zająć się swoim podejściem do sprawy dialogu normalnego....też już pisałem, że takie prymitywne podejście zawsze będę tępił i nie pozwolę się tak traktować. Więc proponuje dać sobie spokój naprawdę, albo przyjąć warunki normalnej komunikacji, jak coś do mnie macie i napisać w końcu normalne pw (fazi i kazio) naprawdę warto rozmawiać - jak coś się chce, a nie robić nagonki, a jak moja osoba was w jakiś sposób dotyka, to ja jestem bardzo otwarty na dialog konstruktywny na pw (dlatego pierwszy pisałem pw do was, bez odzewu niestety) - ale intencja musi być dobra i podstawowa chęć rozmowy. Wy takiej nie wykazujecie w ogóle i dlatego mocno reaguje na każdą waszą powierzchowną/fałszywą uwagę o mnie.

proponuje wrócić do tematu również :wink:

Komentarz

• kazik4x4
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 2728

Żeś się rozgadał jak ksiądz na przedwyborczym kazaniu

Komentarz

• AdamB
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 8038
                                                  • Octavia IV (NX3)
                                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Żeś się rozgadał jak ksiądz na przedwyborczym kazaniu
                                                  :diabelski_usmiech
                                                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

Pracuję...